Laboratory Teaching Staff Member (EDIP)
Ειδικότητα:
Non linear Timeseries Analysis, Tsallis non-extensive statistics, Complexity Theory, Machine Learning, Innovation Management
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Διεύθυνση:
Research Team of Chaos and Complexity.
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Βασ. Σοφίας, 67132 Ξάνθη
Τηλέφωνο:
+30 25410 79114
E-mail:
karaka@env.duth.gr
Ιστοσελίδα:
Complexity Research Team (CRT)
Εκπαίδευση:
- PhD, Department of Electrical and Computer Engineering Democritus University of Thrace, Xanthi.
Thesis: “Applications of Chaos and Complexity in the S tudy of Geophysical and Space Phenomena.” - Msc, Electrical Engineer, Department of Electrical and Computer Engineering Democritus University of Thrace, Xanthi.
Σύντομη Περιγραφή – Επιστημονικά ενδιαφέροντα:
Ο Λεωνίδας Καρακατσάνης απέκτησε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΔΠΘ το 1991 και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του ΔΠΘ το 2013. Από το 1992 μέχρι το 2018 εργάστηκε ως Διοικητικό προσωπικό του ΔΠΘ στις θέσεις: α) Υπεύθυνος λειτουργίας του Γραφείου Διαμεσολάβησης του ΔΠΘ σε θέματα καινοτομίας και εκμετάλλευσης ερευνητικών αποτελεσμάτων β) Προϊστάμενος Γραμματείας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει σε 15 έργα R&D στο ΔΠΘ. Το 2018 μετατάχθηκε σε θέση ΕΔΙΠ στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το ερευνητικό του πεδίο επικεντρώνεται σε: α) Μη γραμμική ανάλυση χρονοσειρών με μεθόδους από την θεωρία πολυπλοκότητας σε φυσικά και ανθρωπογενή συστήματα, β) Μη εκτατική στατιστική Tsallis, γ) Εφαρμογές της θεωρίας της τύρβης, δ) Εφαρμογές Μηχανικής Μάθησης. Από το 2013 συνεργάζεται με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλαδέλφειας του PENN University στις ΗΠΑ σε ανάλυση δεδομένων από το ανθρώπινο γονιδίωμα. Από το 2018 είναι υπεύθυνος της άτυπης ερευνητικής ομάδας Πολυπλοκότητας (https://complex.env.duth.gr) με αντικείμενο την ανάλυση δεδομένων από φυσικά και βιολογικά συστήματα. που εδρεύει στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ και έχει αναπτύξει εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες. Έχει δημοσιεύσει 22 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 7 άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και τόμους βιβλίων και μετέχει σε 2 Εθνικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.
Διδασκαλία σε Εργαστηριακά Μαθήματα
- Προγραμματισμός Η/Υ (R)
- Εισαγωγή στις Εργαστηριακές Πρακτικές του Μηχανικού Περιβάλλοντος (Ανοιχτό λογισμικό, Άδειες χρήσης)
- Τεχνικό Σχέδιο – CAD (Autocad)
- Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών – GIS (qGIS)
- Εφαρμοσμένη Στατιστική (Excel)
- Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτήρια – Ενεργειακή Επιθεώρηση (TEE Κενάκ)
Ερευνητικά Προφίλ